Pieczony ryż z jabłuszkami – przepis.

Podpowiadamy jak przygotować ryż z jabłkami.

Idealny na śniadanie, na kolację, na deser. Pieczony ryż z jabłkiem to smaczny i zdrowy posiłek. Dla dzieci i nie tylko 😉 nie trzeba zachwalać, a kto jeszcze nie próbował – zasmakuje w nim 😉❤️❤️❤️.

Ryż zawiera węglowodany, które są podstawowym źródłem energii organizmu. Co więcej, ryż zawiera magnez, potas, cynk i żelazo. Składniki te wpływają korzystnie na układ nerwowy, poprawiają koncentrację, odporność organizmu, a także regulują ciśnienie krwi.

Ryż to także bogate źródło witaminy B, witaminy E i błonnika, które chronią przed wolnymi rodnikami i poprawiają trawienie. Co więcej, ryż zawiera cenne białko w postaci aminokwasów egzogennych, których organizm nie produkuje.

Ryż z jabłkami to także jabłka, które mają dla naszego organizmu drogocenny wpływ. Jabłka, dzięki zawartości specyficznych frakcji błonnika – pektyn, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego poprzez wiązanie substancji szkodliwych w świetle jelita. Dodatkowo obecność przeciwutleniaczy również pomaga uchronić się przed nowotworami.

Jabłka mogą wspierać organizm przez działanie antyoksydacyjne witamin, minerałów i barwników w nich zawartych, poprawiają trawienie, a także pomagają przy biegunkach i zapobiegają powstawania zaparć. Jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu więc chronią przed zawałem serca i zapobiegają miażdżycy.

W składzie jabłka znajdziemy błonnik, węglowodany, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminę K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i błonnik  (Źródło: abczdrowie.pl)

Warto więc, aby nasza dieta była bogata w te składniki.

Pozdrawiamy

Kolorowesmaki.pl