Sezon na jagody.

Pyszny dodatek do deserów i potraw

Rozpoczyna się sezon na jagody. 🙂❤️ uwielbiane w każdej postaci 🥰🥰🥰

Jagody mają wiele właściwości leczniczych.

Dzięki nim można pozbyć się dolegliwości takich jak:

  1. biegunka – najszybciej wyleczymy ją za pomocą soku z jagód lub naparu z liści jagód. To za sprawą garbników, dzięki którym błony śluzowe żołądka się uszczelniają. Garbniki pomagają neutralizować szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają pracę jelit. Co więcej, sok z jagód neutralizuje toksyny, które wywołują zatrucia i chroni przed pylicą. Napój jest zalecany m.in. górnikom, pracownikom kamieniołomów czy cementowni. 
  2. podwyższony cholesterol – jagody acai – dzięki zawartemu w nich m.in. kwasowi oleinowemu – redukują poziom złego cholesterolu (LDL) i wspomagają produkcję tego pożądanego. Obecne w nich składniki wzmacniają naczynia włosowate, które dzięki temu stają się szczelną barierą i nie przepuszczają cholesterolu (LDL). Niemniej skuteczne są także jagody goji. Zarówno jedne, jak i drugie można brać również profilaktycznie.
  3. ból, regulacja poziomu cukru we krwi – napar z suszonych jagód pomoże nam się uspokoić i złagodzi ból, a syrop zniweluje kaszel i pomoże zwalczyć infekcje układu oddechowego. Jagody nazywa się roślinną insuliną – to za sprawą obecnych w nich glukokinin.
  4. szkodliwe bakterie – jagody posiadają związki podobne do tych, które znajdziemy w żurawinie. Dzięki nim bakterie nie przywierają do ścian pęcherza moczowego, co chroni go przed wystąpieniem stanu zapalnego dróg moczowych.
  5. nowotwory – jagody są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Mają również korzystny wpływ na naczynia włosowate oczu i wspomagają regenerację barwnika obcego w siatkówce, odpowiadającego za widzenie po zmroku. Dzięki mirtylinie zawartej w przeciwutleniaczach, naczynia krwionośne są uelastycznianie. (xródło: medonet.pl)

Jeszcze zastępujemy borówkami ale chyba czas się wybrać do lasu💪💪💪

Pozdrawiamy

Kolorowesmaki.pl